Zorg & Preventie
Ontwormen
De Dierenarts aan Huis adviseert om honden en katten regelmatig te ontwormen. Honden en katten die buiten komen, 4 maal per jaar, katten die niet buiten komen 2 maal per jaar. Voor pups en kittens geldt een ander schema. Wormenbesmettingen komen regelmatig voor, ook bij binnenkatten. Wormen kunnen milde tot ernstige maagdarmklachten veroorzaken. Als u geen wormen in de ontlasting ziet, betekent dit niet automatisch dat uw huisdier ze niet heeft. Sommige wormen leven in het maagdarmkanaal en komen niet met de ontlasting mee naar buiten.
De Dierenarts aan Huis neemt ontwormingsmiddelen mee naar het thuisconsult.
Ontvlooien
Controleer uw hond of kat regelmatig met een fijne kam op vlooien en vlooienuitwerpselen. Let vooral goed op als het warm wordt: in de zomer, maar ook in de winter, als thuis de verwarming aan gaat. Vlooien zorgen voor jeuk en ongemak, brengen wormenbesmetting over, kunnen bij langdurige blootstelling ernstige vlooienallergie veroorzaken en bij kittens en pups tot bloedarmoede leiden.
Honden en katten waarbij vlooien- of vlooienuitwerpselen worden aangetroffen moeten meerdere malen om de 4 weken behandeld worden met een goed werkzaam middel, waartegen nog geen resistentie is ontstaan. Zo wordt uw dier, maar ook de omgeving, vrij gemaakt van vlooien.
Gebit
Uit onderzoek is gebleken dat 8 op de 10 honden en 2 op de 3 katten van 3 jaar en ouder last heeft van het gebit. Belangrijkste oorzaak daarvan is tandplak en tandsteen. Veel tandsteen zorgt dat het tandvlees ontstoken raakt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor verlies van tanden/kiezen, maar zelfs voor schade aan vitale organen en verhoogde kans op ziektes (bijvoorbeeld Diabetes).
Wat kunt u doen om tandplak / tandsteen te voorkomen?
- Poetsen is het beste middel om tandsteen te voorkomen. Begin hier op jonge leeftijd mee, dan levert het de grootste voordelen op. Gebruik geen tandpasta van mensen, maar speciale tandpasta die qua samenstelling en acceptatie speciaal gemaakt is voor dieren.
- Er bestaat speciale voeding die tandsteen tegengaat; zowel door de vorm van de brokken als door de samenstelling ervan.
- Jaarlijkse controle door de dierenarts zorgt ervoor dat gebitsproblemen tijdig opgemerkt en behandeld kunnen worden. Deze controle vindt altijd tijdens de jaarlijkse controle plaats.
Bij klachten als speekselen, weinig eten, over de bek wrijven of ander gedrag vertonen is het raadzaam om de dierenarts te bellen.
Een professionele gebitsreiniging zorgt ervoor dat alle tandsteen en tandplak verwijderd wordt, ook onder het tandvlees oppervlak. Voor deze behandeling kunt u een afspraak maken.
Het kan zijn dat er elementen verwijderd moeten worden. Dit gebeurt uiteraard alleen als dit nodig is: wanneer er veel pijn of ontsteking door is ontstaan. De ervaring leert dat dieren daar enorm van kunnen opleven. Extractie gebeurt altijd in overleg met de eigenaar.